lunes, 29 de agosto de 2011

La UGT s'oposa a la reforma de la Constitució feta al dictat dels mercats

La proposta d’incorporar a la Carta Magna un sostre de despesa resta marge a les polítiques governamentals i perjudica els més desafavorits

A més, aquesta reforma significa una reducció de la despesa social molt important, que en un context de crisi com l’actual, afectaria especialment les persones amb menys recursos i les capes socials més desafavorides. Modificar la Constitució i arribar als consensos necessaris reclama un procés molt complex que farà molt difícil revertir els canvis que s’introdueixin.
En tot cas, el nostre sindicat creu que caldria fixar en el text un mínim que blindi la despesa social, de tal manera que es garanteixi l’accés universal a l’estat del benestar, i els drets a disposar d’una sanitat i educació públiques i de qualitat. Aquest mínim hauria de tenir com a referent la mitjana europea en despesa pública, que actualment se situa molt per sobre de l’espanyola. Per exemple, en matèria d’inversió en educació, la mitjana de referència europea és d’un 6% del Producte Interior Brut.
Aquesta reforma de la Constitució és una decisió polítca presa de nou al dictat dels mercats i dels dirigents d’Alemania i França. No hi ha hagut un veritable debat social amb els agents socials, ni cap debat polític;  ni tan sols a la cambra, a només tres mesos de la celebració de les eleccions generals.
Per la UGT de Catalunya, una reforma com aquesta ha de ser validada per un referèndum, perquè no emana de les necessitats legítimes d’actualitzar la Carta Magna 32 anys després de la seva aprovació, sino que neix al dictat dels mercats, cosa que hipoteca qualsevol marge de maniobra dels Pressupostos Generals de l’Estat, i a la vegada de les Comunitats Autònomes i dels Ajuntaments.
La UGT de Catalunya s’afegeix al clam social que s’oposa a aquest tipus de reforma, i  exigeix un debat ampli per a modificar, si cal, la Constitució, i introduir-hi els canvis que siguin necessaris, d’acord amb les necessitats del segle XXI.

No hay comentarios:

Publicar un comentario